סוכרתיים, איך תצומו? טיפים

|
התזונאית בתיה אלימלך

טיפים והנחיות שיעזרו לסובלים מבעיות סוכר לעבור את הצום בשלום

מאת: בתיה אלימלך

צום יום כיפור הינו אתגר לא קל לכולנו ובוודאי שאינו פשוט עבור אוכלוסיית הסוכרתיים.
לפני הצום כדאי להתייעץ עם הרופא על מנת לקבל הנחיות לגבי התאמת מינוני התרופות או האינסולין על פי התוכנית הטיפולית הרלוונטית ומספר הבדיקות שיש לבצע ביום. כל זאת על מנת למנוע מצבי קיצון של נפילות או עליות סוכר בזמן הצום. לפני ובמשך הצום מומלץ לבצע בדיקות דם ולהפסיק את הצום במקרה של ערכי סוכר פחותים מ-70 מ"ג, כאשר מופיעים סימנים של היפוגליקמיה או כשהערכים גבוהים מ-250. כיוון שערכי הסוכר מושפעים בצורה ישירה מאופן האכילה, חשוב להקפיד על מספר כללים לפני, במהלך ואחרי הצום.

 

בתיה אלימלך
לעבור את הצום בשלום. בתיה אלימלך

טיפים תזונתיים שיסייעו לסוכרתיים לעבור את הצום בשלום:

  1. כיוון שהצום מהווה מצב של "סטרס" לגוף יש להתכונן ולהיערך אליו מבחינה תזונתית לא רק בארוחה המפסקת אלא במשך כל היום ואפילו במספר הימים הקודמים לצום.
  2. כמו כן, ישנה חשיבות גדולה באכילה נכונה לאחר הצום על מנת לסייע להתאוששות ולמנוע מצבי היפרגליקמיה הנובעים מאכילה מוגברת בסיום הצום.
  3. הקפידו לאכול מנות קטנות של פחמימות, עדיף מורכבות, במשך היום, לדוגמא: לחם מחיטה מלאה, קרקרים מחיטה מלאה, אורז מלא, קטניות בכמות קטנה. אכילת הפחמימות המורכבות ימלאו את מאגרי הגליקוגן בגוף – מאגרי הפחמימות, ויאפשרו שימוש הגוף בהם בזמן הצום. עצם האכילה בכמויות קטנות מסייעת מצד אחת למלא את המאגרים ומצד שני לשמור על ערכי הסוכר בתחום הרצוי.
  4. העדיפו מזונות העשירים בסיבים תזונתיים- הקפדה על מזונות פחמיימתים עשירים בסיבים תזונתיים גם היא מסייעת בפירוק איטי יותר של הפחמימה ושמירה על ערכי סוכר תקינים לאחר האוכל. שילוב של ירקות יעניק לנו תוספת של סיבים שיעזרו לקבל תחושת שובע ללא עליה בערכי הסוכר בדם.
  5. יחסו חשיבות לשתייה מרובה במשך כל היום ולא רק בארוחה המפסקת, על מנת להרוות את הגוף במים. בארוחה המפסקת עצמה רוב הסיכויים שנהיה עסוקים באכילה ולא נוכל לספק את כמות הנוזלים הדרושה על מנת לשמר מספיק נוזלים בגופנו. עדיף כמובן לא לשתות משקאות ממותקים או מיצים, כיוון שאלו גורמים לצמא מוגבר ומעלים את ערכי הסוכר בדם.
  6. יש הממליצים להפחית משקאות כמו קפה, תה וקולה מספר ימים לפני הצום, כיוון שאלו מכילים חומרים משתנים ומשפיעים לרעה על איזון הנוזלים בגוף.
  7. בארוחה עצמה כדאי לשלב חלבונים כגון דגים, עוף או בשר בקר רזה המקנים תחושת שובע לאורך זמן ולאכול פחמימות מלאות בכמות סבירה (כ-2-3 מנות פחמימה מורכבת) על מנת למנוע ערכי סוכר גבוהים לאחר הארוחה וכמובן ירקות חיים או מבושלים המסייעים לתחושת שובע ואינם מעלים את ערכי הסוכר כמעט.
  8. עדיף להימנע ממזונות מתובלים מאוד ומלוחים היכולים לגרום לתחושת צמא מוגברת.
  9. לאחר הצום מומלץ לאכול ארוחה קטנה הקודמת לארוחה המרכזית כגון- פרוסת עוגה ללא סוכר +תה או מרק ורק לאחר מכן לאכול את הארוחה המלאה המורכבת ממנת חלבון (דגעוףבשר דל שומן), מנת פחמימה וירקות.
  10. השתדלו להימנע מאמץ גופני מוגבר כיוון שזה עלול להוריד את ערכי הסוכר בצורה ניכרת והקפידו להיות במקום מוצל וקריר על מנת למנוע התייבשות!

בתיה אלימלך דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, האגודה הישראלית לסוכרת

 

 

Efifo – מגזין אופנה של ישראל
מייסד ועורך אחראי: אפי אליסי
מייל: efifo@efifo.co.il
אינסטגרם: efifomagazine
קבוצת האופנה שלנו פתוחה לכולם: https://www.facebook.com/groups/efifo/

 

פורסם בקטגוריה ללא קטגוריה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תגובות פייסבוק